Znanstveniki odkrili novo populacijo ogroženih opic

Znanstveniki odkrili novo populacijo ogroženih opic

V brazilskem narodnem parku Caparaó so znanstveniki odkrili novo skupino izredno ogrožene vrste opic. To je severna muriqui opica, znana tudi pod imenom volnata brezpalčarka, ki spada med največje primate Novega sveta.

Severna volnata brezpalčarka ali muriqui opica poseljuje vzhodne gozdove Brazilje ob Atlantiku. V preteklosti je bila dokaj razširjena vrsta tega območja, vendar sta jo, kot večino ostalih tropskih vrst, v zgodovini prizadela lov in krčenje naravnega habitata. Vrsta je sedaj omejena na manjše izolirane fragmente gozda, ki močno vplivajo na genetsko raznolikost te vrste opic. Danes strokovnjaki ocenjujejo, da populacija volnatih brezpalčark šteje le manj kot 1000 živali.

MURIQUI-opica-1

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so biologi uradno določili dve različni vrsti volnatih brezpalčark; severno in južno. Prv nacionalni park Caparaó so prepoznali kot potencialno točko za ohranjanje severne vrste volnatih brezpalčark. Pred nedavnim smo o tej vrsti vedeli le malo, vendar se danes znanje o življenju te opice ter posledično  varovanje le-te s pomočjo različnih naravovarstvenih fundacij ter raziskovalcev na terenu spreminjata.

Odkritje nove skupine na zahodni strani parka je bilo popolnoma nepričakovano. “Odkritje je bilo veliko presenečenje, še posebno zato, ker na tem delu vrsta te opice ni bila nikoli opažena.” Je povedala Mariane Kaizer, vodja raziskovalne ekipe projekta ‘Conservation Leadership Programme’. “Skupina je velika in zdrava, do danes smo prešteli vsaj 50 osebkov med njimi kar 12 mladičev. To je res fantastična novica za ohranjanje populacije severnega muriquija.”

MURIQUI-opica

MURIQUI-opica-2

Projekt je zagotovil tudi dodatne raziskave primatov v Caparaó narodnem parku. V ekipi namreč sodeluje veliko študentov, ki ne sodelujejo na terenu, pač pa razvijajo lastne raziskave in študije, ki bodo pripomogle k povečanju znanja o primatih tega brazilskega parka.

V parku živijo poleg severnih volnatih brezpalčark tudi številne vrste drugih primatov ter ostalih ogroženih vrst živali. V letu 2016 je cilj raziskovalne ekipe nadaljevanje uspešnega raziskovanja severne volnate brezpalčarke ter nadgradnja izobraževanja in ostalih aktivnosti na področju vključevanja lokalnih skupnosti, turistov in politike v projekt varovanja muriquija, ki bo pripomogel k ohranitvi celotnega ekosistema in varovanju edinstvene biodiverzitete na območju parka.

Program ‘Conservation Leadership Programme’ (CLP) je partnerski projekt organizacij ‘Fauna & Flora International (FFI), ‘BirdLife International’ in ‘Wildlife Conservation Society’.

Fotografije: Francisco Homem Gabriel, Daniel Ferraz, Paulo Rodrigo Silva

MURIQUI-opica-3

admin