Žirafji mladiček v Varšavi za prihodnost žiraf

Žirafji mladiček v Varšavi za prihodnost žiraf

V prazničnem decembru se je v glavnem poljskem mestu Varšava in njihovem živalskem vrtu skotil mladič žirafe. Mladičkova mama Lissy je po rojstvu imela težave s hranjenjem, zato so ji na pomoč pri vzgoji priskočili oskrbniki.

žirafa-varšava

Mladički žiraf so pri odlični oskrbi teh ogroženih živali v sodobnih živalskih vrtovih pogosti, večkrat pa pride tudi do težav. Mladičkovo telo je včasih prešibko in takrat žival pogine, pogosto pa se zgodijo težave s hranjenjem, kot se je pred kratkim zgodilo novopečeni žirafji materi in njenemu mladiču v varšavskem živalskem vrtu. Žirafa Lissy je imela namreč težave s hranjenjem mladička, zato so mladička po steklenički hranili še oskrbniki. V naravi so takšni pojavi pogosti, mladički pa zaradi nemoči poginejo. Žirafjemu mladičku v Varšavi so veterinarji namestili še povoj okrog trebuha in tako poskrbeli za boljše celjenje popkovine in popka. Želimo mu čimprejšnje okrevanje in hitro rast.

Po novejših raziskavah na svetu živi kar devet različnih podvrst žiraf na različnih območjih Afrike južno od Sahare. Med njimi so mnoge podvrste zaradi vpliva človeka močno ogrožene. Živalski vrtovi v Evropi in po Svetu se združujejo v vzrejne programe in žirafe gojijo v umetnem okolju. Zdrave genetske populacije v živalskih vrtovih so tako lahko primerne za naselitev v naravno okolje v prihodnosti.

žirafa-varšava-1 žirafa-varšava-2 žirafa-varšava-3

Fotografije: ZOO Varšava

admin