Rešimo Muro!

Rešimo Muro!

Velike poplavne ravnice vzdolž slovenske Mure zaradi njihove brezhibne naravne lepote in velike biotske raznovrstnosti upravičeno imenujemo »Evropska Amazonka«. Vključene so v mrežo Natura 2000 in nedavno je Ministrstvo za okolje in prostor predlagalo, da postanejo del bodočega 5-državnega UNESCO območja biosfere »Mura-Drava-Donava«, ki ga delijo Avstrija, Slovenija, Hrvaška, Madžarska in Srbija. Vendar pa je samo srce tega, na evropskem nivoju pomembnega območja, ogroženo. Najbolj dragocene in najbolje ohranjene poplavne ravnice v Sloveniji lahko postanejo žrtve neodgovornega okoljskega posredovanja, ki bi prizadelo približno 7.000 hektarjev mokrišč. Izjemno ogrožene vrste, kot so orel belorepec, črna štorklja ali sulec, bi lahko izumrle v celotni regiji.

V skladu z načrti slovenske elektroenergetske družbe Dravske elektrarne Maribor naj bi se prosti tok reke Mure pregradil in preoblikoval v osem brezživljenjskih rezervoarjev. Poleg tega načrtovana zajezitev Mure krši slovensko in EU zakonodajo o varstvu voda in narave ter je v nasprotju s trdno zavezanostjo slovenske vlade za zagotovitev mednarodne zaščite tega območja. Poročilo o presoji vplivov na okolje prvega načrtovanega jezu v Hrastje-Mota je ugotovilo, da bi jez povzročil veliko škodo naravi in vrstam, ki tu živijo. Kljub temu se izvaja velik pritisk na Vlado, da odobri gradnjo hidroelektrarn, čeprav obstajajo alternativne, okolju bolj prijazne, energetske rešitve.

mura-amazon-of-europe-9

»Odločitev o izgradnji prvega jezu na Muri pri Hrastje-Moti je tik pred zdajci. Ta projekt je le `odpiralec vrat` za izgradnjo sedem naslednjih jezov,« pravi Arno Mohl iz WWF. Združenje nevladnih organizacij svari, da načrtovana zajezitev krši nacionalno in evropsko zakonodajo ter da se ministrica Majcen ne sme vdati hidroenergetskemu lobiju, temveč poveča prizadevanja za zaščito tega območja.

mura-amazon-of-europe

mura-amazon-of-europe-1

mura-amazon-of-europe-2

mura-amazon-of-europe-8

mura-amazon-of-europe-5

hidroelektrarne-mura-amazon-of-europe

wwf-mura-amazon-of-europe

Odločitev za izgradnjo hidroelektrarne Hrastje-Mota in preostalih sedem bi imela ogromne posledice, saj bi to predstavljalo precedens v gradnji takšnih elektrarn na območju Nature 2000 v celotni EU. Signal, ki bi ga s tem poslala Slovenija, bi bil katastrofalen in bi predstavljal grozljiv primer, kateremu bi lahko sledili na drugih dragocenih rekah povsod po Evropi.

S peticijo WWF in koalicija nevladnih organizacij iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske – Moja Mura, Društvo za preučevanje rib Slovenije, avstrijski Naturschutzbund, madžarska Drava Federation  in hrvaški ZEUS – pozivajo odgovorno ministrico v Sloveniji, da okrepi mednarodno zaščito območja kot skupnega območja biosfere skupaj z Avstrijo, Hrvaško, Madžarsko in Srbijo ter da ne odobri teh projektov, ki so izjemno škodljivi za okolje in s tem tudi za prebivalce Evrope.

mura-amazon-of-europe-4

mura-amazon-of-europe-3

mura-amazon-of-europe-6

mura-amazon-of-europe-7

Pomagajte ohraniti izjemno naravno in kulturno dediščino –  Podpišite peticijo tukaj.

Fotografije: Mario Romulic, Goran Šafarek, H. Orsanic, Dieter Damchen za Amazon of Europe

admin