Prvi mladič velikega mravljinčarja v Pragi

Prvi mladič velikega mravljinčarja v Pragi

V živalskem vrtu v Pragi se veselijo še enega rojstva. 20. januarja se je prvič v zgodovini živalskega vrta skotil mladič velikega mravljinčarja ponosnima staršema, mami Elli in očetu Hannibalu, ki sta v živalski vrt prispela leta 2014, eden iz Varšave in drugi iz Madrida.

Oskrbniki mravljinčarjev v živalskem vrtu v Pragi so navdušeni. Mlademu paru velikih mravljinčarjev (Myrmecophaga tridactyla) se je letos skotil njun prvi mladič, ki je le pomanjšanja verzija svojih staršev. Kmalu po rojstvu se je spretno oklenil materinega hrbta, kjer bo preživel prvih nekaj tednov svojega življenja.

Samica Ella za svojega prvorojenca zelo lepo skrbi. Še več, če se pojavi nevarnost, ki bi lahko ogrozila njenega mladička, ga skrbna mama pred njo srdito brani; so povedali oskrbniki živalskega vrta. Mladi mravljinčar trenutno tehta približno 2.000 gramov in lepo napreduje v rasti. Obiskovalci praškega živalskega vrta pa so ga prvič videli 5. februarja, vendar se samica pred radovednimi pogledi lahko hitro umakne v gnezdo.

Veliki-mravljinčar-pragaZOO-svetnarave

Veliki mravljinčarji v naravi poseljujejo območja Srednje in Južne Amerike, uvrščamo pa jih med večje vrste sesalcev, ki se prehranjujejo z insekti. Pri hranjenju si pomagajo z dolgimi in močnimi kremplji na sprednjih nogah, s katerimi kopljejo, odpirajo trhle hlode in termitnjake. Pri lovu so se v procesu evolucije specializirali na lov na žuželke, ki živijo v večjih kolonijah, predvsem mravlje in termite, na dan pa jih lahko zaužijejo kar 30 tisoč. Lovijo jih s kar 60 centimetrov dolgim in lepljivim jezikom, zato je tudi njihova glava oblikovana podolgovato. Danes na Svetu živijo štiri vrste mravljinčarjev, ki jih skupaj z lenivci uvrščamo v red živali imenovanih Pilosa.

Veliki mravljinčar je danes ranljiva vrsta živali. V naravi ga ogroža predvsem izguba habitata, požari, ki jih zanetijo ljudje, veliko jih povozijo avtomobili ali pobijejo psi. Nekateri ljudje jih lovijo ter nato prodajo na črnem trgu kot hišne ljubljence, prav tako pa velike mravljinčarje ubijajo za hrano.

Veliki-mravljinčar-pragaZOO-svetnarave-1

Fotografije: Petr Hamerník, Miroslav Bobek za ZOO Praga

admin