Pomagajmo žabicam!

Pomagajmo žabicam!

Ljudje se v zadnjem času vedno bolj zavedamo ogroženosti dvoživk in posledično smo zato pripravljeni pomagati pri reševanju teh živalic. Še posebej takrat, ko so najbolj ranljive. To je prav v spomladanskem času, ko se selijo iz prezimovališč (gozdovi) v mrestišča (mlake), saj so prav vse vrste dvoživk v času razmnoževanja vezane na vodo, njihove selitvene poti pa sekajo prometne ceste, ki lahko z avtomobili zdesetkajo populacijo ogroženih živalskih vrst. Bi radi pomagali počasnim dvoživkam in prispevali k ohranitvi številnih življenj ogroženih vrst dvoživk tudi vi?

Veliko ljudi pogled na tisoče trupelc na cesti zelo prizadene in želijo dvoživkam pomagati, vendar velikokrat ne vedo kako. Pomoč je več kot smiselna, saj lahko že nekaj prostovoljcev na točki, kjer dvoživke prečkajo cesto, reši tudi več sto ali več 1.000 živali v le nekaj dneh. Prav tako je spomladansko večerno sprehajanje, ki ga družimo s pobiranjem žabic, izjemno prijetna rekreacija. Marsikateri ljubitelj živali bi dvoživkam rad pomagal, pa ne ve, kje bi se akciji lahko pridružil.

Pomagajmo žabicam-zelena-žaba

V društvu Žverca so tako pripravili akcijo Pomagajmo žabicam. Z akcijo želijo spodbuditi čimveč ljudi, ki so pripravljeni pomagati ne samo žabam, pač pa tudi ostalim vrstam dvoživk, ki živijo v Sloveniji. Začetki pred približno šestimi leti so bili majhni, z malo prostovoljci in malo znanja, vsako leto pa so zavzeti ljubitelji narave bolj uspešni. Izkazalo se je, da so tudi prostovoljci nad dvoživkami navdušeni, večina so že redni udeleženci, ki na akcijo komaj čakajo. Veseli nas tudi to, da se akcije v Hrašah vsako leto udeleži vedno več ljudi.

Pomagajmo žabicam-navadna-krastača Pomagajmo žabicam-pupek

Ker bi si želeli, da se našega navdušenja nalezejo tudi v drugih krajih, kjer je potrebna pomoč dvoživkam, so v društvu izdelali zemljevid z zbranimi lokacijami, kjer se dogaja množična selitev dvoživk iz njihovih prezimovališč do mrestišč. Vnesli so organizirane akcije (na zemljevidu je za vsako akcijo posebej naveden organizator) in tudi kraje, kjer so na cesti opazili dvoživke, vendar jim tam še nihče ne pomaga. Samo informacija o kraju prečkanja dvoživk pa žal ni rešitev, saj mi ne moremo pomagati v več krajih naenkrat.

Na nekaterih lokacijah najlažje pomagajo prav domačini, zato lahko prav sami z vašimi prijatelji začnete pomagati dvoživkam in jih prenašati sami s prijatelji, angažirajte bližnji klub študentov, tabornike, skavte, itd … Vse skupaj je neskončno preprosto (navodila so zbrana tukaj: KLIK) in zagotavljamo vam, da boste ob izredno prijetni spomladanski rekreaciji vsi navdušeni nad tem, kako malo je v resnici potrebno da naredite res dobro delo.

Več o akciji ter dvoživkah v Sloveniji najdete na spletni strani www.pomagajmo-zabicam.si

Pomagajmo žabicam-zelena-rega Pomagajmo žabicam-veliki pupek Pomagajmo žabicam-rjave-žabe Pomagajmo žabicam

Fotografije: Pomagajmo žabicam/Društvo Žverca

admin