Ogroženi primati v novem domu

Ogroženi primati v novem domu

Tripa, Tudi, Indah, Emma, Subis, Siska in Puluh so dobili nov dom. To je družina izredno ogroženih sumatranskih orangutanov, ki je pred nedavnim v živalskem vrtu Chester ZOO v Angliji naselila novo ogrado, ki je del enega izmed največjih zooloških projektov vseh časov, Islands. Svojo ogrado si bodo delili še s prav tako močno ogroženimi srebrnimi giboni.

Živalski vrtovi po svetu vzrejajo številne ogrožene vrste živali, med njimi tudi človeku podobne opice orangutane. Chester ZOO je v vzreji ogroženih vrst živali med vodilnimi naravovarstvenimi organizacijami na svetu. Poleg vzrejnih programov se vključuje v naravovarstvene projekte na številnih lokacijah po svetu tako z raziskavami na področju ekologije in etologije živali kot tudi s finančno podporo naravovarstvenim akcijam.

Pred kratkim so nov ekosistem v živalskem vrtu uredili še za dve ogoženi vrsti primatov, ki enak ekosistem naseljujeta tudi v naravi. Sedem sumatranskih orangutanov, Tripa, Tudi, Indah, Emma, Subis, Siska in Puluh ter trije srebrni giboni, Alven in Tilu ter njun dvotedenski mladiček si bodo sedaj delili ogromno ogrado, ki je del lanskoletnega projekta Islands (Otoki).

island-chester-zoo-svet-narave-3

island-chester-zoo-svet-narave-2 island-chester-zoo-svet-narave-1

island-chester-zoo-svet-narave-4

Projekt Islands (Otoki) so v živalskem vrtu načrtovali že nekaj časa, lansko leto pa ga končno realizirali. Gre za veliko območje, na katerem je zgrajena imitacija šestih otokov jugovzhodne Azije: Sulawesi, Bali, Sumatra, Panay, Papua in Sumba po skrbnih načrtih naravovarstvenikov, oskrbnikov in arhitektov iz Nemčije. Živali na otokih živijo v prostornih ogradah, ki zadovoljujejo vse njihove potrebe, obiskovalci pa jih opazujejo v imitaciji njihovega naravnega okolja z vijugastih poti, z razglednih točk tradicionalnih hišic domorodcev ali s čolna na ‘Leni reki’.

Naravovarstveniki ocenjujejo, da v naravi živi le še 6.500 sumatranskih orangutanov in le 4.500 srebrnih gibonov. Njihovo število zaradi dnevnega izsekavanja ogromnih površih tropskega gozda jugovzhodne Azije, kjer te živali živijo, strmo upada. Prav tako veliko orangutanov pobijejo, zažgejo ali zastrupijo zaradi pridobivanja kmetijskih površin, kamor nasadijo drevesa oljnih palm, ki so lahka hrana ogroženim živalim.

island-chester-zoo-svet-narave

Z vzrejo ogroženih vrst v umetnem okolju naravovarstveniki zagotavljajo zdravo pupulacijo živali, ki se bodo v prihodnosti lahko po potrebi naselile v okolje naravne razširjenosti, ko bo le-to mogoče zaščiteno. Prav tako živali živalskih vrtov pomembno vplivajo na izobraževanje obiskovalcev ter ozaveščanje o problematiki ogroženih vrst in pretiranemu vplivu človeka na okolje.

Sumatra v Chester ZOO

island4-large IslandsSiteAPRIL_small

Fotografije: Chester ZOO

admin