Nenavadna žirafa Omo navdušuje turiste

Nenavadna žirafa Omo navdušuje turiste

 

V narodnem parku Tarangire afriške države Tanzanija že nekaj časa opazujejo skoraj belo obarvanega mladiča žirafe. Žirafa ni popolnoma bela, zato pri tem pojavu ne gre za albinizem, pač pa levkizem. Zaradi nenavadnega videza nekateri menijo, da se je v podobo žirafe reinkarniral kar sam David Bowie. Vendar pa je žirafji mladič star več kot leto dni, njegove možnosti za preživetje se še povečujejo.

Pri pojavu albinizma gre za pomanjkanje melanina, pigmenta v koži, dlaki ali perju in očeh, zato je žival popolnoma bela, njene oči pa so rdeče. Pri levkizmu gre za pomanjkanje vseh kožnih pigmentov, a le na določenih delih telesa, oči pa nikoli niso rdeče barve. Takšna je tudi nenavadna žifara Omo, ki navdihuje obiskovalce narodnega parka Tarangire v Tanzaniji.

žirafa-tanzanija-svetnarave-1

Dr. Derek Lee iz bližnjega inštituta ‘Wild Nature Institute’ je povedal, da so se s takšnimi živalmi v parku že srečali, opazili so svetle bivole, antilope in noje, mlada žirafa pa je opažena prva. Zaradi nenavadnega videza so se pojavile govorice, da je svetlo obarvani mladič žirafe z oranžno grivo reinkarnacija nedavno preminulega glasbenika Davida Bowiea in njegovega ikoničnega lika Ziggyja Stardusta. Žirafo so namreč opazili ravno v času glasbenikove smrti. Vendar pa so morali ekologi, ki opazujejo divje življenje v parku, pristaše te nezemeljske teorije nekoliko razočarati. Mlado žirafo je osebje narodnega parka opazilo že pred letom dni.

Žirafa, ki so jo poimenovali Omo, je danes stara približno 16 mesecev, pojasnjuje ekolog dr. Derek Lee … “Omo je preživela najbolj kritično obdobje svojega življenja. Mladiči žiraf so v prvem letu pogost plen plenilcev, kot so levi, leopardi in hijene. Njene možnosti za preživetje so dobre, upamo pa lahko, da posebna žirafa ne bo postala plen lovcev, ki žirafe lovijo za meso. Z njeno svetlo barvo se namreč težko zlije z okolico dreves ter visokega grmovja, zato je opaznejša.”

žirafa-tanzanija-svetnarave

admin