Intimni vpogled v družino arktičnih volkov

Intimni vpogled v družino arktičnih volkov

Mladi volkovi so popolnoma odvisni od svojih staršev in ostalih članov krdela. Da se jim lahko približamo in v fotograf ujamemo trenutke življenja volčjih mladičev, moramo imeti privilegij. BBC-jevi fotografi so pridobili zaupanje tropa polarnih volkov in v objektiv ujeli najintimnejše trenutke njihovega družinskega življenja.

Sivi volk že dolgo pooseblja duh neukročene narave in divjine. Čeprav se za razliko od tega dejstva njihovi mladički skotijo popolnoma nebogljeni; gluhi in slepi, v podzemnem brlogu, odvisni od krdela ponavadi starejših bratov in sester ter mame, ki jim zagotavlja toploto in hrano. Sami s krdelom pričnejo loviti še preden dopolnijo eno leto starosti.

Polarni ali tundrski volk (Canis lupus arctos) je podvrsta sivega volka. V naravi poseljujejo območja kanadske Arktike in imajo z ljudmo le malo stika. Verjetno se jih zato manj bojijo. Spodnje fotografije prikazujejo družinsko življenje arktičnega volka.

volčja.družina.BBC

Volčji mladiči prve dni svojega življenja preživijo v podzemnem brlogu, po 10 tednih pa že naredijo prve korake v širni svet. To fotografijo je posnela kamera na daljinsko upravljanje.

volčja.družina.BBC-1

Mladički hitro rastejo. Banjo, Lola in Meg pa takole počivajo na razgledni točki pred svojim brlogom, v katerega se, v primeru nevarnosti, skrijejo. Ta trop tundrskih volkov živi na otoku Ellesmere. Čeprav imajo ponavadi v legu šest mladičev, je njihovo število in tudi preživetje odvisno od količine plena.

volčja.družina.BBC-2

Že mladi volkovi pričnejo s tuljenjem. Ta način sporazumevanja omogoča tropu komuniciranje na dolge razdalje; lahko povezuje trop, medtem ko ta brani svoj teritorij, ali pa sporoča sosednjim tropom, da je ozemlje zasedeno in naj se mu ne približujejo. Tuljenje v krdelu omogoča, da volkovi najdejo drug drugega, včasih pa je predvsem pri mladičih tuljenje povezano le z igro in nabiranjem življenjskih veščin.

volčja.družina.BBC-3

Mladi volkovi si že v obdobju otroštva ustvarjajo svoj položaj v krdelu. To na začetku počno predvsem z igro.

volčja.družina.BBC-4

Mladiči tundrskih volkov so presenetljivo pogumni, radovedni in se ljudi ne bojijo. To je morda zato, ker ima ta podvrsta volka le malo stika z ljudmi zaradi oddaljenosti in negostoljubni narave Arktike.

volčja.družina.BBC-5

Prvih 10 tednov so mladiči popolnoma odvisni od materinega mleka. Ko so večji, lahko sesajo že zunaj brloga. V brlogu namreč ni dovolj prostora, da se nahranijo vsi naenkrat.

volčja.družina.BBC-6

Na zgornji fotografiji mladiči prosijo svojo mamo za nekaj trdne hrane. Sedaj so že tako veliki, da se hranijo že z mesom, ki ga njihova mama izbljuva v območju brloga po tem, ko se z odraslimi volkovi vrne z lova.

volčja.družina.BBC-7

Ko samica preneha z dojenjem, so mladiči odvisni le še od trde hrane. Le-to še vedno prinašajo k brlogu odrasli člani tropa. Kmalu začnejo tropu na krajših lovskih pohodih slediti tudi mladiči.

volčja.družina.BBC-8

Onoletni mladič Scruffy pazi na svojega mlajšega brata in sestri. Družina ostaja povezana. Na fotografiji so naši trije mladiči stari že tri mesece, pri šestih mesecih pa bodo približno tako veliki kot njihova mama.

Fotografije: BBC / Gordon Buchanan, BBC / Max Hug Williams, BBC / Anwar Mamon

admin