Bodo arabskega oriksa ponovno naselili v divjino?

Bodo arabskega oriksa ponovno naselili v divjino?

Ali ste vedeli, da je arabski oriks (Oryx dammah) v naravi že izumrla vrsta antilope? Zadnjo žival so v njenem naravnem okolju severne Afrike usmrtili okrog leta 1990 v lovu na trofeje. Danes se ta vrsta uspešno razmnožuje v številnih živalskih vrtovih in parkih po svetu. Naravovarstveniki pa že pripravljajo načrte, da bi to veličastno žival ponovno naselili nazaj v divjino.

Arabski oriks je vrsta antilope, ki jo po svetu poznajo tudi pod imenom saharski oriks. Živi namreč v severni Afriki in naseljuje polpuščave in puščave, med njimi tudi območja Sahare. Vrsto je leta 1816 odkril raziskovalec Lorenz Oken.

V plečni višini antilopa meri približno en meter in lahko tehta vse do 140 kilogramov. Njena značilnost so dolgi ukrivljeni rogovi, ki jih živali uporabljajo za bojevanje ter odganjanje vsiljivcev. Arabski oriksi se združujejo v črede, ki štejejo do 70 članov pod vodstvom samcev. V naravi so v preteklosti poseljevali puščave in polpuščave ter bili tako prilagojeni na ektremno vročino s specifičnim mehanizmom ohlajanja telesa in majhno potrebo po vodi. Brez vode lahko zdržijo več mesecev. Tudi jedilnik so prilagodili načinu življenja in si poleg trave ter grmovja postregli še z sočnicami in robustnimi rastlinami.

Oriks-Lion-country-safari

Zadnjo arabsko antilopo so v Čadu usmrtili okrog leta 1990. Po intenzivnem lovu predvsem zaradi njihovih rogovspecies-survival-plan-logo-small, ki so bili lovska trofeja, je arabski oriks v naravi izumrla vrsta. Poleg lova je populacijo prizadela še državljanska vojna v območjih njene razširjenosti. Danes te živali vzgajajo na privatnih posestih v Tuniziji, Maroku in Senegalu ter številnih živalskih vrtovih in parkih po svetu. Med drugim v okviru projekta Species Survival Plan veliko čredo arabskih oriksov vzgajajo v Lion Country safariju v ZDA. V prihodnosti jih želijo naravovarstveniki v sklopu globalnega vzrejnega programa, kjer si trenutno živali izmenjujejo in jih vzrejajo povsod po svetu pod skrbnim nadzorom kuratorja, ki skrbi za genetsko raznolikost in zdravo populacijo živali v vrtovih in parkih, naseliti nazaj v zaščitena območja njenega prvotnega življenjskega prostora v naravi.

Oriks-Lion-country-safari-2Oriks-Lion-country-safari-1 Oriks-Lion-country-safari-3

Oriks-Lion-country-safari-4

Fotografije: Lion Country Safari

S. C.

admin