Antilopji ‘Baby Boom’

Antilopji ‘Baby Boom’

Maryland ZOO v Baltimorju je pozdravil nove prebivalce njihovega parka. 7. in 25. decembra sta se skotila dva mladiča antilop vrste sitatunga in se pridružila čredi odraslih živali in že starejših mladičev. Prav tako so obiskovalci v afriški ogradi lahko opazili še enega mladiča antilope vrste mali kudu, ki je na svet pokukal 18. decembra 2015.

Čreda sitatunga antilop je v živalskem vrtu Maryland, avstralskega mesta Baltimore v zvezni državi Maryland, dobila dva novi članici. Prva mladička se je skotila dveletni samici Remy, oskrbniki pa so jo poimenovali Jess. Drugo je skotila Mousse, prav tako dveletna samica sitatunga antilope, oskrbniki pa so jo poimenovali Noel. Njihov ponosni oče je osemletni samec Lou.

Sitatunga.baltimore.zoo-svet narave

“Oba mladiča sta zdrava, njune mame pa zanju zelo dobro skrbijo. Trenutno so družine za zdaj še v notranjem prostoru afriškega hleva,” je povedala Carey Ricciardone, vodja sekcije sesalcev in naravovarstva v živalskem vrtu. “Mama Mousse je zelo zaščitniška do mladiča, medtem ko je Remy veliko bolj sproščena.” Ko se bo ozračje nekoliko ogrelo, bodo antilopi z mladičema spustili v večjo ogrado, kjer bodo na ogled tudi obiskovalcem.

Samčka malega kuduja, poimenovanega Kaiser, je skotila dveletna samica Meringue, petletni samec Ritter pa je ponovno postal oče. “Ta mali nadebudnež ima trenutno dolge in tanke nožice ter ogromne uhlje; prisrčen je,” nadaljuje Ricciardonova. “Meringue zanj zelo dobro skrbi, nad njegovim napredkom pa smo do sedaj navdušeni.” Mladič malega kuduja se je v živalskem vrtu Maryland skotil prvič, zato so zaposleni nad njim še bolj navdušeni.

kudu-baltimore.zoo svet naravež

Mali kudu (Tragelaphus imberbis australis) je ena od osmih vrst antilop, ki imajo spiralno zavite rogove.Rovi pri samcu velikega kuduja zrastejo tudi do 70 centimetrov ter so 2,5-krat zaviti. V naravi vrsta poseljuje huhe, gosto zaraščene grmičaste savane in gozdove severovzhodne Afrike. Zanimivo je, da vodo pijejo le redko, saj veliko tekočine dobijo z rastlinami, s katerimi se hranijo. V živalskem vrtu Maryland si mali kuduji ogrado delijo še z gazelami in sedlastokljunimi štorkljami, ki v naravi živijo v podobnem okolju.

kudu-baltimore.zoo1 svet naravež

Sitatunga antilopa (Tragelaphus spekii) je vrsta antilope, ki v naravi poseljujejo območja centralne Afrike. Najdemo jih na območju mokrišč in poplavnih ravnic. Izven zaščitenih ombočih so sitatunga antilope ranljiva vrsta, saj jih lovci prekomerno lovijo, prav tako pa jih ogroža krčenje njihovega habitata, predvsem z izsuševanjem mokrišč za namene kmetijstva. V živalskem vrtu Maryland živi čreda dvanajstih antilop, ki poseljuje kar dva ogromni ogradi.

Sitatunga.baltimore.zoo1-svet narave

Nova rojstva antilopjih mladičev so rezultat mednarodnega naravovarstvenega programa ‘Species Survival Plan’ (SSP), v koordinaciji zveze živalskih vrtov – ‘Association of Zoos and Aquariums’ (AZA), ki zagotavlja vzrejna priporočila za povečanje genske raznovrstnosti s ciljem zagotoviti dolgoročno preživetje populacije v umetnem okolju in zdravja posameznih živali.

Fotografije: Maryland ZOO

Besedilo: Simon Cirkulan, Vir: Maryland ZOO

admin