Štiri destinacije za opazovanje divjih medvedov

Štiri destinacije za opazovanje divjih medvedov

Ste ljubitelj narave in divjih avantur? Bi si želeli opazovati divje medvede v naravi in tako podpreti njihovo ohranitev v njihovem naravnem okolju? World Wildlife Fund je v sodelovanju z organizacijo Natural Habitat Adventures pripravil nepozabna doživetja opazovanja divjih medvedov na različnih destinacijah širom sveta. Tako lahko že za par tisočakov občudujete polarne medvede v arktični tundri, ogromne grizlije na Aljaski ali izjemno priljubljene velike pande na Kitajskem.

Največji kopenski plenilec na svetu izgleda na prvi pogled izjemno ljubko. Kar prime vas, da bi se stisnili v njegov objem in mehkobo njegove goste dlake. “Čez zasneženo tundro se je velika kosmata glava s še večjim telesom približevala našemu vozilu. Nato se je velikan postavil na zadnje noge, takrat že ob našem vozilu, ter se zazrl v obraz moje hčerke, ki ga je od ogromne živali ločevala le šipa avtomobila.” O svoji izkušnji s srečanjem s severnim medvedom razlaga Wendy Worrall Redal, ki je svoje počitnice z družino preživela z medvedi.  “Naša družina je odpotovala v Churchill, Manitobo in tam preživela tri dni. Čeprav je Yellowstone najbolj znana destinacija za opazovanje divjih medvedov, obstajajo tudi druga mesta, ki sodijo na seznam vsakega popotnika in ljubitelja narave, saj ponujajo priložnosti opazovati ter fotografirati te velike plenilce od blizu. 

1. Churchill, Manitoba

Churchill je glavno mesto severnih medvedov na svetu, je območje z veliko gostoto teh bitij, katerim se lahko približate na minimalni razdalji. Največ jih lahko opazite med oktobrom in novembrom, kar nekaj sto se jih namreč vsako jesen zbere na območju Hudsonovega zaliva. Turisti potujejo preko tundre v specializiranih vozilih, imenovanih Polar Rovers, nekateri srečni obiskovalci lahko celo uživajo v bivanju v edinstvenem hotelu Tundra Lodge, premičnem hotelu, ki ga vsako sezono postavijo na oddaljeni lokaciji z visoko gostoto medvedov, kjer obiskovalci popolnoma spojijo s habitatom polarnega medveda.

Michael Poliza

2. Nacionalni park Katmai, Aljaska

Verjetno ni bolj znanega mesta od Brooks Falls v Katmai nacionalnem parku na Aljaski, kjer lahko opazujete divje medvede. Kar 50 rjavih medvedov se zbere vzdolž kilometrov dolgih odsekov reke Brooks v obdobju drstenja lososa, ter čakajo na vrhu padcev slapov in brzic z zevajočimi čeljustmi, da ribe poskočijo proti toku v zrak ter pogosto naravnost v medvedji gobec. Obiskovalci lahko živali varno opazujete z dvignjenih ploščadi nedaleč stran od slapov in brzic, kjer medvedi lovijo. Za še večjo vznemirjenje pa poskrbijo obalni grizliji neposredno od Hallo plaže, kamor se na avanturo katmaiske divjine odpravite z ladjo. 

grizli-medved

3. Veliki deževni gozd medvedov, Britanska Kolumbija

Območje leži med Tihim oceanom in obalnimi območji Kanade in je eno izmed največjih odsekov zmernega deževnega gozda na Zemlji. Tam lahko občudujete več kot tisoč let stare cedre, enormno visoke smreke, z lososi bogate potoke, ki privabljajo številne rjave in črne medvede. Med njimi boste lahko samo na tem delu sveta opazili edinstveno različico črnega medveda s svetlim kožuhom, ki ji domačini pravijo Kermode ali duh (Spirit). Izmed desetih mladičev se pri enemu izrazi recesivna lastnost svetlega kožuha, ki po lokalni legendi izraža njegovo auro. Večina obiskovalcev opazuje nenavadne bele medvedov iz manjših turističnih čolnov, medtem ko je za opazovanje grizlijev primernejša dolina Bella Coola s plavajočimi turami po reki Atnarko. 

grizli-medved-1

4. Provinca Sečuan, Kitajska

Bi lahko ljubitelj medvedov načrtoval popolno potovanja na Kitajsko brez priložnost videti globalno ljubljene pande? Tudi simbol fundacije divjih ogroženih vrst živali po svetu, World Wildlife Fund, je postal ogroženi črno-beli velikan. Obiskovalci lahko srečanje s karizmatičnimi medvedi, pogosto tudi mladički, na Kitajskem doživijo v dveh plemenskih in raziskovalnih centrih velikih pand v Chengdu in Bifengxii v provinci Sečuan. Čeprav je velike pande v njihovem naravnem okolju zelo težko opazovati, pa Natural Habitat Adventures obiskovalcem ponuja redko priložnost, da raziščejo oddaljeni kitajski naravni rezervat v gorovju Minshan, ki ga poseljuje približno 60 velikih pand.

Asia-Wild-China-6-panda

Več informacij o divjih avanturah z medvedi najdete na spodnji povezavi:

http://www.nathab.com/wwf/search/?region=&country=&interest=bears&startDate=&endDate=

Članek je bil originalno objavljen v reviji Natural Habitat Adventures v objavi The Huffington Post.

Fotografije:

Polarna medveda: Michael Poliza; grizli: Brad Josephs; medved “Spirit”: Melissa Scott; veliki panda: Brad Josephs

admin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja