Živahne in nežne činčile

Živahne in nežne činčile

Južnoameriške činčile so mali glodavci, ki prihajajo iz Andov, gorovja v Južni Ameriki. Prilagojene so na izredne življenjske razmere, kot so mraz ter pomanjkanje hrane in vode. V preteklosti, na žalost pa tudi še danes, gojijo činčile na velikih farmah. Njihovo krzno je namreč zelo cenjeno v krznarski industriji. Za en plašč mora umreti več sto živali. Ker pa vemo, da krzno nosijo lepe živali in grdi ljudje, činčile danes postajajo vedno bolj priljubljeni hišni ljubljenci za razvajanje oči in naših rok.

Činčile so zelo nežne in občutljive živali. V naravi poseljujejo skalnata območja gorovja Andi v Južni Ameriki. Z obliko telesa so prilagojene na plezanje in dolge skoke iz skale na skalo, pri krmarjenju in lovljenju ravnotežja jim pomaga rep, da ne zdrsnejo s skale, pa poskrbijo okrogle blazinice na konicah prstov.

Najbolj primerna starost za nakup živali je tri do štiri mesece. V trgovinah z malimi živalmi lahko prodajajo bolne živali, za katere še sami ne znajo pravilno skrbeti. Pogosto jih imajo skupaj z morskimi prašički, kar je skrajno neprimerno. Čeprav obe vrsti živali sodijo med glodavce, imajo povsem različno prehrano. Činčila pa lahko s hrano za morske prašičke tudi pogine.

Zato činčilo raje kupimo pri zasebnem rejcu, pri nakupu pa moramo biti pozorni na življenjske pogoje, kjer je činčila živela. Žival mora imeti sijoče oči, čiste noge ter sijočo in gosto dlako. Prvotna barva činčile je siva. Danes pa lahko izbiramo med belimi, črnimi, lisastimi, mozaik ali oranžnimi živalmi.

Živijo od 15 do 22 let, zato moramo biti trdno odločeni in pripravljeni na dolgoletno skrb za svojo žival že pred njenim nakupom. So izredno družabne živali. V naravi namreč živijo v skupinah, v katerih živijo samice z mladiči in vodilni samec. Če se odločite za eno žival ji morate posvetiti še več svojega prostega časa, predvsem v večernih urah. Po prihodu v nov dom potrebuje činčila nekaj časa, da se privadi na oskrbnika in mu zaupa. Kljub sramežljivosti in ob skrbni negi in ljubezni počasi začnejo zaupati svojemu lastniku in se nanj močno navežejo.

20140924_112807

Ker imajo gosto dlako, so občutljive na toploto in vlago v prostoru, zato v njeni bližini ne sme biti radijator, okno ali prepih. Činčile so nočne živali in se šele takrat povsem razživijo. So zelo gibčne in živahne, zato potrebujejo prostorno kletko za gibanje, kjer ne sme manjkati škatla za skrivanje in posoda s peskom. Čeprav so zelo čiste živali, se ne kopajo v vodi, temveč se umivajo v pesku, v katerem se valjajo. Činčilam pripravimo kopel v ravni plitki posodi, v katero namestimo 2 do 3 centimetre debelo plast peska. Posodica naj bo dovolj velika, da se činčila v njej zadovoljno in udobno skopa.

Prehrana činčil se od ostalih glodavcev zelo razlikuje. Imeti morajo posebno, tudi pestro prehrano. Hrana za činčile ne sme biti energetsko bogata ali premastna. V trgovinah s hrano in opremo za male živali najdemo tudi specializirano hrano za te glodavce. Dodajati jim moramo dobro posušeno seno, ki ga sestavljajo travne biljke, semena ter različna zelišča, in vedno svežo vodo. Enkrat tedensko se činčila lahko posladka z rozino ali manjšim koščkom prepečenca.

Kletko činčili čistimo enkrat tedensko. Pesek v njeni kopalnici pa presejemo vsakih 14 dni, ga razkužimo ali zamenjamo.

Besedilo in fotografija: Simon Cirkulan

admin