Pritlikava koza: ljubka in pametna domača žival

Pritlikava koza: ljubka in pametna domača žival

Koze so poznane in še dokaj pogoste domače živali, ki jih ljudje gojijo predvsem zaradi njihovega kvalitetnega mleka. Spadajo v skupino parkljarjev in so prežvekovalci, kar pomeni, da hrano, ki jo pogoltnejo, kasneje še enkrat prežvečijo. Poznamo več pasem koz, ki se razlikujejo po velikosti in obliki telesa, barvi dlake in rogovih. V preteklih letih so postale zelo priljubljene pritlikave pasme koz in zato postale pogoste domače živali ali celo hišni ljubljenci.

Najbolj pogosti pritlikavi pasmi koz sta pritlikava zahodnoafriška pritlikava koza ali nigerijska pritlikava koza ter pigmejska pritlikava koza. Obe pasmi so v preteklosti pripeljali iz sušnih območij Afrike. Njuno okolje, kjer vlada pomanjkanje hrane, ekstremne temperature in temperaturna nihanja, je obe pasmi oblikovalo v trpežni in miniaturni obliki. V Evropi in Ameriki te koze srečujemo po živalskih vrtovih, kjer so velika atrakcija za otroke. So zelo igrive in spretne živali in zato zelo zanimive za ljudi.

Majhne, a trdožive

Zanje je značilna majhna rast, kratke so tudi njihove noge. Samci pritlikavih pasem koz so veliki do 50 centimetrov, samice približno 10 centimetrov manj. Obe pritlikavi pasmi sta lahko različnih barv od rjavih, belih, črnih in tudi zelo pisanih odtenkih. Razlikujeta se predvsem po čokatosti telesa, ter dolžini trupa. So zelo nezahtevne živali za vzrejo, saj so navajene nizkih ali visokih temperatur. Potrebujejo le zavetje pred slabim vremenom.

pritlikava.koza

Odporne na rastlinske strupe

Hranimo jih z rastlinsko hrano, predvsem senom in svežo travo. Njihovi prehrani lahko dodajamo malo posušenega kruha, koruzo, različno zelenjavo, kot je korenje, čebula, česen in peteršilj ter različno sadje na primer jabolka. Sicer pa je za koze značilno, da pojedo skoraj vse, včasih tudi strupene rastline in rastline s trni. Na takšno hrano so navajene in na rastlinski strup tudi odporne. Koze spijejo tudi zelo veliko vode, zato jim moramo le-to redno dodajati.

Skrbne mame

Zanimiva nekaterih pasem koz je tudi razmnoževanje. Samica v dveh letih skoti kar trikrat, to pomeni, da ima mladiče vsakih osem mesecev. Medtem ko imajo bolj poznane in večje pasme koz mladiče le enkrat letno, torej vsakih dvanajst mesecev. Pri prvem porodu samica skoti le enega mladiča. V vsakem naslednjem porodu pa je kozličkov lahko več, največkrat pridejo na svet dvojčki, včasih tudi trojčki. Samici po približno treh mesecih dojenja njeno vime uplahne.

pritlikava.koza

Ljubka, zanimiva in pametna družba ljudem

Pritlikave koze se dobro privadijo na ljudi, čeprav imajo raje družbo svoje vrste. Prav tako se rade družijo tudi z ostalimi domačimi živalmi, kot so konji. So zelo pametne živali, zato se hitro navadijo na različne klice in imena. Lahko jih naučimo različnih spretnosti in trikov. Kot ste lahko ugotovili, gre za izredno ljubke, zanimive in pametne živali, namenjene ljubiteljem živali. Nikakor pa naj ne postanejo živali namenjene za v lonec.

pritlikava.koza

Fotografije in besedilo: Simon Cirkulan

admin