Pomembni nasveti za oskrbo zlatega hrčka

Pomembni nasveti za oskrbo zlatega hrčka

Na svetu živi 18 vrst hrčkov. Med njimi so kot hišni ljubljenci že leta zelo priljubljeni zlati ali sirijski hrčki, ki zrastejo nekje do 18 centimetrov. Če ste se odločili posvojiti novega družinskega člana, se je potrebno pred tem pozanimati, kako zanj skrbeti. Ne pozabite še na štiri pomembne nasvete, ki jih predstavljamo v tem prispevku.

Nakup hrčka

Če ste se odločili za nakup hrčka, bodite pri nakupu pozorni, da boste izbrali zdravega hrčka. Zdravi hrčki imajo jasne oči, sijoče, suho krzno in krepko čilo telo. Na ogled živalic se odpravite v poznejših popoldanskih ali večernih urah, kajti hrčki večino dneva prespijo. Naj vas nikar ne moti njihova zadržanost, saj so sprva zelo sramežljivi, ko pa se navadijo na svoje nove lastnike, postanejo zelo živahni. Življenjske navade hrčka najprej dobro preučite, da boste pepoznali in dobili zdravo in ne bolno žival.

Radi telovadijo

Hrčki se v naravnem okolju veliko gibljejo in si tako tudi iščejo hrano. Tudi udomačeni hrčki so ljubitelji telovadbe. Kolo v kletki je pri hrčkih zelo priljubljeno. Da pa se ne bi naveličali vožnje s kolesom, njihovi igralnici dodamo tudi različne vrste lesenih palčk za grizenje, kartonske škatlice, rolice in različne cevi. Razveselijo se tudi lesenih lestvic, da pokažejo svoje plezalske sposobnosti.

zlati.hrček

Hrčki imajo radi samoto

Hrčki imajo radi družbo ljudi, malo manj pa jim je ljuba družba njihovih vrstnikov. V naravnem okolju se družijo le v času parjenja. Vendar tudi udomačeni hrčki potrebujejo prostor, ki je samo njihov in kamor se lahko skrijejo pred ljudmi. Zato hrčkom v kletki pripravimo skrivališče, ki ga lahko kupimo ali naredimo sami. Primerna je tudi kartonasta škatlica.

Družinica potrebuje mir

Če imamo doma par hrčkov, mora biti vsak izmed njiju v svojem, ločenem prostoru. Ko želimo mladičke, ju za nekaj časa združimo ter jih ponovno ločimo takrat, ko samica do samca kaže napadalno vedenje. Ko bo čas za porod, lahko opazimo, da samica mladiče skoti na različnih koncih kletke. To je povsem normalno in nebogljenih mladičev nikakor ne smemo prijemati. Ko hrčica skoti vse mladičke, jih v gobčku odnese v skupno gnezdece. Prvi teden po porodu je samička zelo občutljiva, zato mlade družine kljub radovednosti ne smemo motiti. Zaradi stresa lahko samička svoje mladiče tudi poje. V tem času tudi kletke ne čistimo, vsak dan pa poskrbimo, da imajo dovolj sveže hrane in vode.

zlati.hrček-1

admin