Pomembni nasveti za oskrbo kunca

Pomembni nasveti za oskrbo kunca

Zajci, kunci in žvižgači spadajo v skupino živali imenovano Lagomorpha, kar pomeni, oblikovan kot zajec. Mnogi ljudje še vedno zmotno mislijo, da jih uvrščamo med glodalce, čeprav imajo v primerjavi z glodalci predstavniki redu Lagomorpha po dva para glodačev na zgornji in spodnji čeljusti, medtem ko imajo glodalci le en par. Prav tako so noge in prsti obeh skupin oblikovani različno. Po domovih skrbimo za domače kunce, njihov skupni prednik pa je evropski divji kunec. Predstavljamo vam pet pomembnih nasvetov, na katere pri skrbi za kunca ne smete pozabiti.

Skrb za kunčje zobe

Najpogostejša zdravstvena težava pri kuncih so predolgi zobje. Njihovi zobje rastejo celo življenje, ker pa nimajo sklenine se hitro obrabijo. Težave z zobmi lahko preprečiš tako, da ga hraniš s hrano, ki vsebuje veliko vitaminov. Ponudi mu tudi veliko svežega sena, ki vzpodbuja brušenje zadnjih zob. Vedno mora imeti na voljo tudi dovolj lesenih predmetov, vej sadnega drevja za grizljanje in ostale trdne hrane, s čimer si brusijo in obrabljajo zobe. Če si kunci zob ne brusijo dovolj, lahko zobje zrastejo predolgi in tako se živali ne morejo normalno prehranjevati. Od lakote lahko tudi poginejo.

Kunec-svet narave-1

Skrb za starejšega kunca

Povprečna življenjska doba kunca je osem let. Po petem letu postanejo kunci bolj občutljivi za različne bolezni sklepov, pogostejše so težave z zobmi in mehurjem. Zato je v teh letih pomembno da se kunci dovolj in redno gibajo ter uživajo zdravo hrano. Starejši kunci potrebujejo manj ogljikovih hidratov, ki jih zaužijejo z oreščki in semeni ter manj kalcija in beljakovin. Zato ga hrani pretežno s senom in zelenjavo (trava, zelišča, detelja, regrat, korenje, peteršilj, brokoli…).

Kunec-svet narave-3

Je to zdravo?

Marsikdo, ki ima doma kunca je zaskrbljen, ker se njegov kunec hrani z lastnimi iztrebki. Skrb je tukaj odveč, saj je takšno početje za kunce in tudi ostale živali povsem normalno. Iztrebki namreč vsebujejo številne vitamine, ki so pomembni za zdravje in vitalnost kuncev.

Gibanja ni nikoli preveč

Kunci so veliki ljubitelji »telovadbe«. Za dobro psihično in fizično počutje morajo vsak dan vsaj nekaj ur tekati in skakati. Če imaš doma kunca, mu moraš omogočiti varen in prijeten prostor za gibanje. Če se kosmatinec igra v hiši, poskrbi, da ne bo pogrizel elekrične napeljave, preprog, pohištva in zaves. Kunec pa bo verjetno najbolj užival na vrtu, ki mora biti prav tako zavarovan, paziti pa moraš tudi, da ga ne napade kakšna druga žival, na primer sosedova mačka. Za popestritev pri igri mu daj kos lesa ali vejo za grizljanje, papirnate igračke ali kartonasto škatlo, v kateri se bo lahko skrival. Nikoli pa mu ne dajaj plastičnih igrač ali stiropora.

Striženje krempljev

Ko pregledujemo kunčje telo moramo preveriti tudi dolžino krempljev. Če so kremplji predolgi, jih moramo nujno ostriči. Kremplji jim drugače zrastejo do take dolžine, da se jim začnejo kriviti in vihati navznoter, kar jih moti pri hoji. Včasih se jim krempelj lahko zaraste tudi v nogo. Za striženje uporabimo močne škarje ali posebne klešče. Kremplje lahko postrižemo sami ali veterinar. Paziti moramo, da pri striženju ne zarežemo v živi del kremplja z žilami. V naravi kunci kremplje brusijo s kopanjem in s hojo po grobi površini.

Kunec-svet narave

Besedilo: Simon Cirkulan

admin