Kako poskrbeti za vodne želve

Kako poskrbeti za vodne želve

Veliko ljubiteljev živali, ki si želijo vodno želvo se pred nakupom tega plazilca ne pozanimajo, kako je zanj sploh treba skrbeti. Preden kupimo želvo moramo vedeti, kam jo bomo namestili in kaj bo žival jedla. Že pred nakupom moramo prebrati veliko literature. Ko se končno odločimo za dolgoletno skrbništvo, ji moramo najprej pripraviti ustrezen življenjski prostor.

Vodne želve, ki jih ponavadi gojimo doma, so predvsem rumenovratke ali rdečevratke ter njihove sorodnice, vedno pogostejše so tudi muškatnice in pelomeduzne želve. Ti plazilci v naravi živijo v sladkih vodah počasi tekočih rek, mokriščih ali jezerih, zato jim tudi doma poustvarimo podoben življenjski prostor. Vedeti moramo, da nekatere vodne želve zrastejo tudi do 30cm, zato naj bo steklena posoda, vsaj 120cm dolga, široka 60cm in visoka 60cm.

Njen prostor mora vsebovati dve tretjini vodnega dela in eno tretjino kopnega dela, na katerem se bo želva lahko sončila. To posodo za živali, ki živijo v vodi in na kopnem imenujemo akvaterarij. Vanjo namestimo tudi vodni filter, ki bo čistil vodo. Tudi želve, kot vsi ostali plazilci, potrebujejo toploto, da se lahko ogrejejo in na ta način normalno živijo, se hranijo in premikajo, zato nad vodo namestimo grelno žarnico. Najprimernejša temperatura vode se giblje od 22-25 stopinj celzija, pod žarnico, katere se žival ne sme dotakniti pa je temperatura že višja. Kopenski del lahko predstavljajo večji kamni ali korenine, na katerih se bo želva lahko sončila.

pelomeduza-biopark-lipovec

rdečevratka-biopark-lipovec

Želvo ponavadi kupimo v trgovini za male živali ali pri gojitelju teh plazilcev. Živalice so ob nakupu velike le nekaj centimetrov in marsikdo misli, da ne bodo več zrasle, zato se veliko želv znajde v potokih, jezerih ali ribnikih, saj so kmalu prevelike za bivanje v stanovanju in v neprimerni gojitveni posodi. Tudi bolezni so pri teh živalih, sploh pri mladičkih, dokaj pogoste. Nekdo, ki se na te želve ne spozna dovolj, težko loči med bolno in zdravo živaljo ter tako že v trgovini izbere bolno žival.

Želve prav tako niso primeren hišni ljubljenec za otroke, saj so prezahtevne, prav tako pa ne prenesejo prenašanja po rokah. Tudi hrana zanje mora biti pestra. Res je, da v trgovinah kupimo že pripravljeno hrano za želve, ampak to še zdaleč ni vse. Dodajati jim moramo rastlinsko hrano, na primer radič ali regrat. Nekatere vrste želv so še bolj izbirčne in zahtevne. Zato je dobro, da jih hranimo tudi z živo hrano, na primer žuželkami, polži ali deževniki. Tudi to še ni vse. Številne vrste oklepnih plazilcev morajo prezimovati, tako lahko živijo dlje in bolj zdravo, sploh pa je ta proces običajen v njihovem življenju. Več o prezimovanju pa v naslednjih prispevkih.

rumenovratka-biopark-lipovec

Besedilo in fotografije: Simon Cirkulan

admin