Je zeleni legvan primeren hišni ljubljenec?

Legvani so veliki tropski kuščarji, ki zrastejo v dolžino do dveh metrov. Že pri nakupu mladega legvana, ki je velik le nekaj več kot dvajset centimetrov moramo vedeti, kako bomo žival obvladovali, ko bo zrasla. Nekateri odrasli legvani, še posebno spolno zreli samci, postanejo zelo popadljivi in lahko grdo ugriznejo. Nasveti v prispevku so namenjeni imetnikom legvanov in tudi tistim, ki to želite postati. Ljubitelji legvanov namreč pravijo, da je legvan prekrasen hišni ljubljenec, a ni za vsakogar.

Terarij legvanov nikakor ni majhen. Odrasel zeleni legvan zahteva prostor, ki mora biti velik dva krat dva krat en meter. Prav tako pa mora biti terarij ustrezno ogrevan, saj govorimo o tropski živali in sicer na 29 do 32 stopinj. Zagotoviti mu moramo tudi vir UVA in UVB svetlobe. Opremljen mora biti z ustreznimi vejami, posodo za hrano in posodo z vodo. Terarij redno čistimo, včasih tudi razkužimo, da se v njem ne razvije bolezen. Vodo pa zamenjamo vsak dan.

Vsakodnevno moramo legvana tudi hraniti, čeprav včasih hrano odkloni. Nekateri lastniki legvanov mladiče legvanov hranijo s hrano živalskega izvora, vendar je le-ta zanje škodljiva. Legvani so izključno rastlinojedi kuščarji, njihova prehrana pa vsebuje 80% listnate zelenjave, 10% ostale zelenjave in 10% sadja. Hrana mora biti obogatena tudi s kalcijem, ki je ključen za legvanovo rast in razvoj zdravega telesa. Legvana lahko hranimo z radičem, regratom, peteršiljem, listi repe, listi hibiskusa, deteljo, trpotcem in ostalimi zelišči. Ponudimo jim tudi papriko, grah, stročji fižol, redkvico, bučke, kumare, marelice, slive, češnje in tudi kalčke. V prehrani se izogibamo solati, saj vsebuje le malo hranilnih snovi in veliko vode ter kupljeni hrani, ki naj bi bila specializirana za legvane.

Legvani so divje živali, zato se moramo z njimi vsakodnevno ukvarjati. Nekateri lahko postanejo agresivni še posebno v času parjenja, spet drugi pa pokažejo svojo nežno plat in se pustijo razvajati nežnim dotikom naših rok. Potrebno je vedeti tudi to, da legvana ne prestrašimo s hitrimi in nepričakovanimi gibi. Drugače pa je legvan inteligentno bitje, ki je navajen čistoče. Kmalu se navadi tudi ostalih živali, glasov ter ljudi in jih prepoznava.

Tudi legvan, kot nekatere druge vrste kuščarjev lahko odvrže svoj rep. Čeprav mu lahko zraste nov, ta ne bo nikoli nadomestil prvotnega.

V umetnem okolju se legvani razmnožujejo, vendar je valjejenje njihovih jajc in vzgoja mladičev za ljubitelje dokaj zahtevna. V terariju imamo ponavadi le enega legvana, saj lahko drugače pride do spopadov. Če pa imamo na voljo manjšo sobo, ki bi jo odstopili živalim, pa lahko vanjo naselimo enega samca in več samic.

Legvane je priporočljivo kopati v topli kopeli, da jim pomagamo pri prebavi, levitvi in vzdrževanju vlažnosti kože. Če imamo na vrtu bazen ali ribnik, bomo lahko opazovali njegove plavalske sposobnosti.

Po stiku s kuščarjem si vedno temeljito umijemo roke, saj so lahko legvani prenašalci bakterije salmonele, ki je v njihovih prebavilih naravno prisotna in zanje neškodljiva. Otroci, nosečnice, ostareli ljudje in ljudje s oslabelim imunskim sistemom morajo biti pri tem še posebno pazljivi.

Besedilo: Simon Cirkulan, prof. bio. in kem.