Srečanja z živalmi in ustvarjalnice ob ribniku Vrbje

Srečanja z živalmi in ustvarjalnice ob ribniku Vrbje

Vse ljubitelje narave, živali in rastlin letošnji september vabimo ob ribnik Vrbje. Za vas so v sodelovanju z Bioparkom Lipovec pripravili poučne naravoslovne delavnice in ustvarjalnice. Obiskale vas bodo številne živali, v ribniku in ob njem pa boste skupaj poskušali opaziti še kakšno divjo.  Zanimalo nas bo, kako so živali prilagojene na okolje, v katerem živijo, zakaj so v naravi pomembne in kaj jih v današnjem času ogroža. Pri srečanju z živalmi se bomo tako zbližali z zanimivimi prebivalci našega planeta in se znebili marsikaterega predsodka do teh živih bitij, v ustvarjalnih minutah pa ustvarjali z naravo in izdelek odnesli domov.

Osnovne informacije

  • Kdaj: vsako septembrsko soboto od 16. do 18. ure;
  • Kje: Info center z ribnikom Vrbje pri Žalcu in okolico;
  • Dogodek je odprt za javnost in je brezplačen;
  • Več informacij: info@svetnarave.com.

Termini delavnic

  1. Delavnica z ustvarjalnico: GLADKO, LUSKASTO IN KOSMATO – 2.9.2017 od 16. do 18. ure
  2. Delavnica z ustvarjalnico: DOLGE IN GIBČNE – 9.9.2017 od 16. do 18. ure
  3. Delavnica z ustvarjalnico: POTUJOČE HIŠE – 16.9.2017 od 16. do 18. ure
  4. Delavnica z ustvarjalnico: IZ VODE NA KOPNO – 23.9.2017 od 16. do 18. ure
  5. Delavnica z ustvarjalnico: ŽUŽELKE IN PAJKOVCI – 30.9.2017 od 16. do 18. Ure

Program delavnic

Gladko, luskasto in kosmato

Kaj pokriva telo živali in jih ščiti pred zunanjimi vplivi? Spoznali in pobožali bomo azijskega urha, leopardjega gekona in malega madagaskarskega tenreka. Ugotovili bomo, kako so si živali med seboj podobne in kako se razlikujejo. Izvedeli bomo tudi, zakaj so nekatere zaradi onesnaževanja v naravi bolj ranljive kot druge.

DSC_0035

Dolge in gibčne

Kače svoj plen ubijejo s strupom ali stiskom. Naučili se bomo, kako ločimo strupene in nestrupene vrste kač pri nas, ugotovili, zakaj uporabljajo in ves čas stegujejo jezik ter zakaj ne zapirajo oči. Pobožali bomo dva predstavnika nestrupenih vrst, mlečno kačo in ameriškega goža. Ali so kače res sluzaste in hladne?

DSC_0048

Žuželke in pajkovci

Koliko nog ima pajek? Po katerih telesnih značilnostih prepoznamo žuželke? Spoznali bomo orjaške predstavnike zanimivih skupin členonožcev in jih med seboj razlikovali. Preverili bomo, kako rastejo, kje bivajo in s čim se hranijo. Obiskali nas bodo ptičji pajek, največji ščurki na svetu ščurki in tropski paličnjaki.

DSC_0045

Potujoče hiše

Nekatere živali se premikajo z lastno hišo. Le kdo ne pozna polžev in želv? Ali je res, da lahko včasih te živali zapustijo hišo, torej lupino ali oklep? Opazovali bomo različne želve in orjaške polže ahatnike. Zanimalo nas bo tudi, ali so si te živali v sorodu, kako hitro se s svojimi hišami lahko premikajo in še mnogo več.

palomeduza

Iz vode na kopno

Dvoživke. Nepoznane in zapostavljene živali so danes indikator čistega okolja. Vsakdo pozna človeško ribico, krastačo in močerada, mi pa bomo spoznali še ostale dvoživke, ki živijo v Sloveniji, ter opazovali in pestovali nekatere tropske vrste, kot so azijski urhi. Izvedeli bomo, kako so te živali dobile ime ter zakaj so v okolju pomembne.

20140920_174950

admin