GRŠKA KORNJAČA

Živjo! Ali me vidiš? Seveda ne, takrat me še ni bilo na svetu … Sem pa skrbno skrit v enem izmed jajc … No, ne čisto jaz, ampak zarodek, iz katerega sem se ob primerni vlagi in temperaturi razvil. To je moja mama. Po parjenju z mojim očetom spomladi je čez nekaj tednov v svoji ogradi izbrala sončno mesto in tam v peščeno zemljo izkopala jamico. Vanjo je izlegla sedem ovalnih jajc, ki so bila pred zunanjimi vplivi zaščitena z lupino iz kalcija in posebno membrano. Nato je svoje gnezdo pokrila z zemljo in ga zravnala s terenom, da je bilo čimbolj neopazno. In tako se je vse začelo.

odlaganje jajc-grška.-kornjača-foto-simon-cirkulan

Potreboval sem kar tri mesece in pol, da sem se izlegel iz jajca. Ko sem bil še zarodek, sem v jajcu porabljal zaloge rumenjaka in tako pridno rasel. Izvaljevanje pa je trajalo kar štiri dni. Za to sem potreboval veliko energije in jajčni zob na kljunu, s katerim sem se prebil iz jajca skozi lupino. Sdaj me že lahko vidiš, sem Fabio, mala želva vrste grška kornjača.

ČRŠKA-KORNJAČA-IZVALITEV-FOTO-SIMON-CIRKULAN

Končno sem ugledal novi svet. Ali veš, da mi ni bilo treba nekaj dni jesti? Ja, res je. Sit sem bil od rumenjaka iz rumenjakove vrečke, ki sem ga porabljal v zadnjih dneh izvalitve. Sedaj samo počivam. Star sem 1 dan. Ali nisem ljubek?

grška-kornjača-1-dan-foto-simon-cirkulan

Vendar želve v prvih dneh življenja hitro rastemo, no ja, vsaj zame. Naš oklep se postopoma utrjuje in postaja trden kot kamen. Raste skupaj z našim telesom in iz njega ne moremo zlesti, saj je zgrajen iz našega okostja, prekriva pa ga roževina. Čeprav risanke pravijo drugače. Čez nekaj dni sem si že privoščil “Zemeljsko” hrano. Zelo mi teknejo listi in cvetovi regrata, radič, trpotec ter nekaj ostale zelenjave. Da krepim kosti, jem sipino kost, ki je bogata s kalcijem. Popijem veliko vode, večkrat pa si privošim še vodno kopel.

gršk-kornjača-2-foto-simon-cirkulan

Me še prepoznaš na fotografiji? Ne? To sem jaz, Fabio. Skrivam se za mojo mamo Kleo. Star sem že 5 let in pridružil sem se moji družini v veliki prostorni ogradi na vrtu. Tam uživamo v sončenju pod naravnim soncem, veliko pojemo in večino časa spimo v leseni hišici napolnjeni s slamo.

biopark-lipovec-grške-kornjaće-foto-simon-cirkulan

Čeprav samci nikoli ne zrastemo tako veliki kot samice, bom kmalu skoraj tako velik, kot moja mama. Ali veš, da moramo zimo prespati? Tako je, imamo zimsko spanje, ki traja skoraj pol leta. Jeseni, ko se temperature spustijo pod pet stopinj, se zakopljemo v zemljo in tam otrpnemo. Moji lastniki nas takrat preselijo v notranji prostor, vendar tam spimo zakopani v slamo. V Sloveniji se lahko pozimi temperature spustijo pod ničlo in to je lahko za nas usodno. Kako ne, če v naravi naši sorodniki poseljujejo mediteran.

prezimovanje-grška-kornjača-foto-simon-cirkulan

Tako, čas je, da se poslovim. O meni boš sigurno še slišal. Sem ambasador svoje vrste, ki ljudi uči o mojem življenju, moji vrsti in mojih sorodnikih, ki so v naravi ogroženi. Nikar jih ne lovite v naravi, saj jim to ni všeč in lahko jim povzroči stres, pomanjkanje želv v naravi pa povzroči rušenje ravnovesja v naravi. Uživaj, moj novi prijatelj!

Fabio, grška kornjača

grške-kornjače-biopark-lipovec-foto-simon-cirkulan

Besedilo in fotografije: Simon Cirkulan, Biopark Lipovec